Lär dig studera mer effektivt

De flesta av oss har säkert känt hur det är att sitta och plugga dag in och dag ut, varje dag, timme och till och med minut. Och många av oss har säkert känt att det inte är så effektivt, då vi knappt hinner lära oss det vi ska tills då det är dags för tenta trots våra ansträngningar. Anledningen till detta behöver inte nödvändigtvis vara att vi är långsamma i sinnet eller har svårt för att lära oss saker. Det kan hända att vi bara har använt oss av fel strategi.

Vi ska kolla lite på hur du kan bli mer effektiv i ditt studerande, så att du kanske till och med hinner få lite fritid!

Strategier för effektivt pluggande

Det första du kan prova är något som kallas “Pomodoro-tekniken”. Denna teknik går ut på att använda sig av en timer. Sätt den på tjugo minuter, och plugga så effektivt och fokuserat du bara kan under den tiden. När timern ringer är det dags för en paus. Denna paus ställer du också in i timern i form av fem minuter. Under denna tid kan du göra precis vad du vill. Optimalt kanske vore att meditera, för att verkligen rensa skallen, men det är inte ett måste. När pausen är slut kör du tjugo minuters hårt arbete igen. Upprepa detta fyra gånger. Och efter den fjärde gången ska du ta en paus på en timme.

Denna teknik är effektiv eftersom din hjärna behöver få byta fokus ibland för att kunna fungera optimalt. Nyckelordet är “ibland”, vilket inte betyder att du bör kolla telefonen varannan minut.

En annan strategi är att använda sig av minnestekniker. En oerhört effektiv minnesteknik är att skapa en “miniberättelse” som utspelar sig på en plats som är välkänd för dig. Förslagsvis nånstans i ditt hem. Koppla nyckelord eller förklaringar i dina studier till denna miniberättelse. Du kommer att märka att det nästan är omöjligt att glömma bort det du lär dig med hjälp av denna teknik.

bezel