Konstnärsutbildningar i Sverige
Vill man arbeta med konst professionellt, är det bra att ha en utbildning från en konsthögskola i bagaget. Det öppnar många dörrar och gör det lättare att konkurrera i en tuff bransch. I Sverige finns det sex stycken konsthögskolor: Kungliga Konsthögskolan och Konstfack, båda belägna i Stockholm, Konsthögskolan i Malmö, Valand i Göteborg och Konsthögskolan i Umeå. På respektive utbildning går man tre år för att få en kandidatexamen och två år till för att ta en Magisterexamen. Många studeranden är verksamma redan under studietiden och ställer ut samt jobbar i projekt utanför skolan. Det är hård konkurrens om platserna och det är sällan någon kommer in direkt efter gymnasiet. Vanligtvis är det nödvändigt att gå en förberedande konstskola i ett år eller kanske till och med två. Det finns några konstskolor som har en hög andel elever som sedan tar sig vidare till en konsthögskoleutbildning. Bland annat Idun Lovén, Konstskolan Basis och Gerleborgsskolan erbjuder ett- och tvååriga utbildningar i konstnärliga ämnen.
Den hårda gallringsprocessen inför studierna
Under studietiden på de förberedande skolorna får du sedan hjälp att göra ansökningar till de konstnärliga högskolorna. Lärarna som arbetar på de här grundutbildningarna har ofta själva gått på konsthögskola. Det vanligaste är att du söker till flera konsthögskolor samtidigt, då ökar chanserna att komma in. Det gäller att vara beredd på en intensiv arbetsperiod när det är dags för det. Varje konsthögskola har sitt eget ansökningsförfarande och det är många arbetsprover som ska produceras. Klarar du den första gallringen kommer du till nästa steg, vilket är intervjuer på plats på högskolorna. Efter det vet du om du blivit antagen eller inte. Många söker också flera år i rad för att komma in. Vill du få information om olika yrken, även de konstnärliga, kan du leta yrkesinformation på Saco. Där finns en lista i alfabetisk ordning på akademiska yrken, även konstnärsyrket. Saco är Sveriges akademikers centralorganisation och samlar alla akademikers fackförbund. Konstnärer som ansluter sig fackligt brukar välja DIK, fackförbundet för akademiker inom kultur och kommunikation. Här finns allt från marknadsförare till kulturarbetare.
Under studietiden etablerar du ditt kontaktnät
Att komma in på konsthögskola betyder att du har tre till fem år på dig att fördjupa dig i ditt konstnärliga arbete. Du har chansen att utveckla just ditt visuella tilltal, det som gör dig unik som konstnär. Det gäller att ta den chansen om du en gång kommit in. Det är här du lägger grunden för ditt framtida kontaktnät inom branschen. Det gäller studiekamrater som är dina framtida kollegor, professorer du kanske ska samarbeta med i framtiden, gallerister, konstchefer, recensenter och ja, alla som är verksamma i skrået. Du får många spännande inbjudningar till olika vernissager och event under studietiden. Ställer du själv ut, vill du säkert fira det efteråt och då gäller det att hitta bra eventlokaler Stockholm för minnesvärda tillställningar. Det finns många företag som kan hjälpa till med det och även galleriet du ställer ut på, kan sannolikt hjälpa dig med tips om var du kan hålla din tillställning i samband med ett vernissage.