Om Uppsala universitet

 

Det äldsta universitetet i Sverige och övriga Norden är Uppsala universitet som grundades år 1477 av ärkebiskopen Jakob Ulfsson. Universitetet rankas bland de 100 främsta i världen och har sedan stormaktstiden växt fram till att bli ett av Europas främsta lärosäten. Universitetet ligger som namnet antyder i staden Uppsala norr om Stockholm och har ungefär 24 000 studenter året om. Det finns nio olika fakulteter inom universitetet och 6500 anställda varav cirka 700 av dem är professorer.

Universitetet har genom åren bland annat producerat femton stycken nobelpristagare, fjorton statsministrar, åtta regenter samt minst femtio ledamöter inom Svenska Akademin. Universitetet har genom åren satsat mycket på ett internationellt samarbete och det finns många avtal med andra universitet runt om i världen som innefattar utbyten av studenter. Det finns därmed en stor del utbytesstudenter från andra länder som varje år studerar vid Uppsala universitet.

Universitetet kännetecknas dessutom av ett starkt och omfattande studentliv med mycket traditioner och med tretton olika studentnationer. Många traditioner inom studentlivet i Sverige och Norden kommer från just Uppsala universitet så som exempelvis studentmössan som från början användes för att signalera vilken del av landet man kom ifrån.

bezel